Hair and make-up on fleek, het allerbeste licht en de mooiste kant van je gezicht. Je staat voor de spiegel en ziet alle ingrediënten om de mooiste selfie van jezelf te maken. Maar wanneer je vervolgens een aantal selfie-pogingen verder bent, zie je er op de foto er toch ineens minder goed uit. Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom je gezicht er op selfies net even anders uitziet dan in de spiegel? Well there it is.. ‘the selfie deceptie’. 
 

 

 

Volgens onderzoek zorgt een selfie voor een vertekend beeld van de werkelijkheid. Chirurgen spreken inmiddels zelfs over het ‘selfie syndroom’. 

Het vertekend beeld komt met name tot stand door de lens van je mobiel en de afstand (meestal slechts armlengte) van je gezicht tot je camera. De korte afstand en de lens (meestal 28mm) zorgen voor een lichte verstoring van de werkelijkheid. Je gezicht kan hierdoor veel smaller lijken. Of je neus groter en je ogen kleiner.  Functies die zich het dichts bij de lens  bevinden (denk aan je neus), worden op een selfie juist benadrukt en uitvergroot.   

Je kunt het effect van een selfie op korte afstand vergelijken met het effect van een lachspiegel, al kun je er na vele selfie-pogingen niet om lachen. But don’t worry, het ligt dus niet aan jou, niet aan je neus en ook niet aan je selfie-skills. Het is je camera lens in combinatie met de afstand.